ART PORT 20

"Artem non odit nisi ignarus”

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara számos képzőművészeti és zenei programmal mutatkozik be az érdeklődők számára idén, alapításának húszéves évfordulója alkalmából. Május 27-én, pénteken, a Művészeti Kar kampuszának is otthont adó Zsolnay Kulturális Negyed nagy kiállítóterében, az m21 Galériában nyílik nagyszabású kiállítás, mely méltó felvezetése a Pécsi Tudományegyetem jövő évi, 650 éves jubileumi rendezvénysorozatának.

A tárlat a kar jelenlegi és volt oktatóinak munkáiból ad reprezentatív válogatást. A PTE Művészeti Karának jubileumi bizottsága tíz neves képző- és iparművészt kért fel a kar alapításában részt vállaló régi kollégái közül, hogy néhány választott munkát mutasson be a tárlaton a kar jelenlegi oktatóival együtt. A bizottság a kiállítás megrendezésére Johan van Dam kurátort kérte fel, akinek a PTE Művészeti Kar Doktori Iskolája 2014-ben elsőként ítélte oda a Keserü Ilona-díjat a karért tett áldozatos munkájáért.

A Művészeti Kar létrejöttét a városra jellemző gazdag művészeti élet, a Pécsett összegyűlt neves képző- és zeneművészek segítették. Így alakulhatott meg 1996-ban önálló karként a jogelődök különböző művészeti tanszékeiből, és azóta is az ország egyetlen felsőfokú zenei, képzőművészeti és alkalmazott-, illetve médiaművészeti képzést integráltan folytató központja. A város művészeti hagyományai és progresszív kulturális élete, a tudományegyetemi háttér, az itt élő és dolgozó művészegyéniségek meghatározó alapot biztosítanak a minőségi művészképzéshez. A PTE Művészeti Karán folyó oktatás egyedülálló módon, tudományegyetemi közegben biztosítja a művészeti képzés legmagasabb szintjét is: a művészeti doktori képzést.

A kiállítás a POSZT Fesztivál ideje alatt ingyenesen látogatható!