A MEDVE BARLANGJÁBAN

Szűcs Gábor, vagy ahogyan a szakmában hívják, Medve, úgy lett ettől az esztendőtől a Pécsi Országos Színházi Találkozó fesztiváligazgatója, hogy előzetesen felmérte a POSZT másfél évtizedes történetét, a szakmai konfliktusokat, a közönségigényeket, a neuralgikus pontokat. Medvét arról kérdeztük, mi az, ami már az idei találkozón is gyökeresen megváltozik.

Honnan a Medve becenév?

Az egykori pécsi színművész, Bajomi Nagy Gyuri aggatta rám a katonaságnál. Ő egyébként közismert keresztapa, jó néhány vízilabdázót és színművészt látott már el új névvel. Eleinte azt gondoltam, a rekedtes hangomnak köszönhetem a Medve megjelölést, de mint kiderült, a cselgáncsos nyakam és mozgásom ihlette meg.

Készített egy tanulmányt a POSZT-okról. Melyek a legfontosabb megállapításai?

Hogy a buddhista mondást idézve: „A semmibe nem lehet faszöget verni”, vagyis a versenyhez egységes, követhető szabályokat kell lefektetni. Mert a problémák négyötöde a versenyhez kapcsolódik. Egyre nagyobb vitákat generált már a válogatás, a zsűrizés és a díjazás is. Másrészt láttam, hogy nincs igazán tapasztalt gazdasági, turisztikai szakember a fesztivál szervezésében. Ugyanakkor arra jutottam, csak akkor állok neki bármit is megváltoztatni, ha mindkét színházi társaság és a többségi tulajdonos város egységesen mellém áll.

Melyek az első nagy újítások?

A szabályozott verseny érdekében létrehoztunk egy 16 fős szakmai grémiumot, akik döntést hoznak minden kritikus kérdésben. Emellett azt láttam, hogy túlnyomórészt csak a szakma jut be a versenydarabokra, az OFF-programokra pedig szinte kizárólag a környékbeliek járnak, s mindinkább lokálissá válik a találkozó. Ezért kitaláltuk, hogy a válogatók által látott és különlegesen jónak értékelt darabokat, amelyek a top 12-be mégse jutottak be, ugyancsak elhívjuk a kísérő programok közé.

Miért a Zsolnay Kulturális Negyed lett a kiemelt fesztiválhelyszín?

Mert nagyon szétszabdalt volt területileg a POSZT, ugyanakkor mindenki ódákat regélt a Dante Caféról, hát mi most megpróbálunk egy ilyen egységesen fiatalos, jó hangulatú helyet létrehozni, ahová a turistáknak is érdemes betévedni, mert egy kivételesen szép részen kapnak rengeteg csodát, még ha netán a versenyről le is maradtak. Hasonló szempontok szerint viszünk minden este igen látványos és változatos programot Európa egyik legjobb koncerttermébe, a Kodály Központba. És hozzátenném, ez már nem OFF lesz, mert semmi sincs a „fesztiválon kívül”, nagyon is része minden a találkozónak.

Mikor áll fel teljes egészében a Medve-projekt?

Remélhetőleg 2017-re, akkor már minden a mi elképzeléseink szerint zajlik. Hangsúlyoznám azt is, nem reklámfogás volt, és egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet, hogy valamikor akár Adele is felléphet a fesztiválon, hiszen „szigetes” múltam révén ezen a vonalon is hozunk ide koncerteket. Az idei POSZT-on mindenesetre legalább két Adél biztosan ott lesz: Kováts Adél és Jordán Adél.

Forrás: www.bama.hu